Ik blog met regelmaat over mijn lichamelijke beperking. Sterker nog het voert de hoofdmoot op mijn blog. Ik wil namelijk dat mensen weten dat het leven met een lichamelijke beperking zowel leuke als minder leuke kanten heeft. Maar dat daardoor mijn leven niet veel anders dan het leven zonder beperking. Ik maak net zoals iedere andere burger verdrietige als gelukkige momenten mee in mijn leven. Alleen bij mij kan het betrekking hebben op mijn lichamelijke beperking. Maar wat houdt mijn beperking nou precies in?

Zuurstof te kort
Rond mijn geboorte heb ik zuurstof tekort gehad. Ze weten niet of het voor, tijdens of na mijn geboorte is geweest, maar dat ik het heb gehad is een vaststaand feit. Doordat ze niet weten wanneer het precies is geweest weten ze ook niet hoe dat komt. Het is gewoon pech hebben en het had net zo goed een ander kunnen treffen. Door mijn moeilijke start moest ik in de couveuse en aan de zuurstof, helaas doet dat geen goed voor je hersenen. Daar kunnen je hersenen (nog meer, in mijn geval) beschadigd  door raken. Ook heb ik in de eerste dagen een hersenbloeding gehad.

Cerebrale Parese
Dit alles zorgt ervoor dat ik de lichamelijke beperking Cerebrale Parese heb opgelopen. Bij mij zit het aan de linkerkant van mijn hersenen en daardoor is mijn rechterkant van mijn lichaam spastisch. Omdat het vanuit mijn hersenen komt kunnen artsen het niet herstellen. Ze zijn (nog) niet zo slim dat ze schade aan hersenen kunnen herstellen. Ik zal mijn hele leven dus last hebben van mijn spasticiteit. Het uit zich bij mij vooral in het bewegen van mijn rechterarm en rechterbeen, ook ben ik spastisch in rust en daarnaast is door de spierspanning mijn rug krom getrokken.

Hersenbeschadiging
Maar naast het feit dat ik spastisch ben heb ik ook andere ongemakken. Ik heb een hersenbeschadiging en daardoor zijn mijn functies in mijn hersenen geklust. Normaal hebben alle functies een eigen plekje, maar doordat het bij mij zo vroeg gebeurd is hebben sommige delen van mijn hersenen geholpen. Zij hebben functies van de beschadigde stukken overgenomen. Maar helaas zijn mijn hersenen niet zo goed dat ik daardoor helemaal geen ongemakken heb van mijn hersenbeschadiging, naast lichamelijke klachten heb ik cognitieve klachten.

Cognitieve klachten
Ik heb in augustus 2014 laten onderzoeken welke cognitieve klachten ik heb. De uitslag daarvan deed me verbazen. En tegen alle verwachtingen in valt het allemaal wel mee. Ik heb wat problemen met mijn geheugen, vooral met mijn korte termijn geheugen. Maar zodra het eenmaal in mijn lange termijn geheugen zit dan zit het er ook en zal het er niet snel meer uit verdwijnen. Veel meer was er niet te ontdekken. Heel erg fijn, want dat betekend dat ik met een paar aanpassingen en wat hulp van andere mensen mijn leven prima zelfstandig kan leiden. 

Laatste update: 15 september 2019