HBO SPD Bedrijfsadministratie – streng nakijken

geplaatst in: Studeren en werken | 0

Als perfectionist vind ik het belangrijk dat mijn opleiding perfect verloopt. Dat geldt niet alleen in de vorm van cijfers, maar vooral in het maken van de opdrachten. Alles moet gemaakt worden en op de manier dat het LOI bedoeld heeft. Foutjes maken is een ramp en dat mag toch echt niet in mijn schrift. In een inzendopgave is het al helemaal een regelrechte ramp als ik een foutje maak, want dan word ik daar op beoordeeld en krijg ik een lager cijfer. Waardoor ik dubbel gefaald heb voor mijn gevoel.

streng-nakijken

Rode pen
Voor de module communicatieve vaardigheden zijn het ”open” opdrachten. Sommige vragen zijn daardoor ook op verschillende manier op te vatten en op verschillende manier uit te voeren. Tijdens het nakijken komt de rode pen dan ook regelmatig om de hoek kijken om een stukje pagina te mogen vullen. Vaak is het dan niet eens echt fout, alleen ik vond het niet goed genoeg. Het gaat soms zo ver dat als het er niet op precies dezelfde manier staat, dan moet het op de manier van het LOI. En dat wordt soms opgeschreven met een rode pen, het ligt eraan hoeveel het afwijkt.

Tipp-ex
Om te voorkomen dat ik aan het tipp-exen blijf maak ik de opdrachten in eerste instantie op de computer om ze daarna in mijn schrift te schrijven. Ik zou de energie er niet voor hebben om alles twee keer op te schrijven. Maar ik wil het schrijven niet opgeven, hoewel alles digitaal maken twee keer zo snel zou gaan. Daardoor komt de rode pen ook iets eerder tevoorschijn, omdat er toch nog niks opgeschreven staat, is het makkelijker om het fout te rekenen. Als er al iets in mijn schrift stond zou ik misschien minder zin hebben op het te verbeteren vanwege het tipp-exen.

Dilemma
De laatste tijd merk ik dat het juist heel belangrijk is om antwoorden in je eigen woorden te zetten. We hebben namelijk nu ook ”parate-kennisvragen”. De antwoorden op deze vragen zijn alleen in de tekst te vinden en dat kan je het op meerdere manier opschrijven. Vaak is het niet mogelijk om het letterlijk over te nemen omdat je dan de vraag niet goed kan beantwoorden. Een dilemma voor een perfectionist, want schrijf ik het nou over terwijl dat niet de vraag beantwoord of neem ik een risico door het in mijn eigen woorden op te schrijven en het daardoor fout te doen.

Oefening baart kunst
Soms zit ik bij de parate-kennisvragen echt met mezelf in de knoop om het goed te doen. De laatste tijd probeer ik toch om het in mijn eigen woorden op te schrijven. Het kan namelijk nog goed van pas komen, bij samenvattingen maken is het niet toegestaan om het te citeren. Ook al hoeft dat op het moment even niet te gebeuren, als ik nu niet oefen dan kan ik het ook niet, op het moment dat ik wel moet samenvatten. Ze zeggen dat oefening baart kunst, dus ik hoop er op dat dat ook voor mij geldt. Ik ga maar weer eens verder oefenen.

Volgen Annika:

Mijn naam is Annika ik ben 24 jaar jong, ik heb een lichamelijke beperking (Cerebrale Parese). Er is veel gebeurd in mijn jonge leven. Zo ben ik onder andere gepest en volgens sommige mensen heb ik daar nog steeds last van en moet ik dringend geholpen worden. Volgens andere valt het allemaal wel mee en moet ik gaan leven. Tussen deze twee groepen probeer ik overeind te blijven en te kiezen voor wat voor mij het beste is. Bloggen helpt mij om het beter te overzien!

Laatste berichten van

Laat een reactie achter