Film: My sister’s keeper

geplaatst in: Recensies | 0
Bron: www.bol.com

Waardoor blijft een familie bij elkaar? Nick Cassavetes, regisseur van The Notebook en John Q, laat opnieuw zien hoe vaardig hij verhalen over diepe menselijke emoties kan vertellen, in deze inspirerende film over een liefhebbende familie die op de proef wordt gesteld – en bijeen wordt gebracht – door de ziekte van een kind. Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin en andere leden van een uitzonderlijke cast verbeelden vol gevoel het verhaal van de elfjarige Anna Fitzgerald, die is verwekt om als donor te dienen voor haar aan leukemie lijdende zus maar die uiteindelijk het recht opeist om zelf over haar lichaam te beslissen. Deze zelfstandige keuze kan de Fitzgeralds uit elkaar drijven. Maar misschien is het de eerste stap naar een overwinnend besef van trouw, waardigheid en de betekenis van familie.

Samenvatting:
Anna wil de rechten over haar eigen lichaam terug. Haar ouders en artsen gebruiken al sinds het moment dat ze geboren is allerlei organen en haar bloed om haar oudere zus te redden van kanker. Anna wil dat niet meer, ze wil zelf wat te zeggen hebben over haar lichaam. Daarom bezoekt ze een advocaat om een rechtszaak tegen haar ouders aan te spannen. Hij besluit haar te helpen omdat hij vindt dat haar ouders dit kunnen maken. Anna beseft heel goed dat als ze dit doorzet haar zus doodgaat.

Ondertussen wordt haar zus Kate zieker en zieker. Toch zat Anna deze beslissing door. Haar ouders nemen haar de beslissing niet in dank af. Toch beseffen ze dat Anna dit recht heeft. Haar moeder is doodsbang om Kate te verliezen en neemt het Anna kwalijk dat ze dit wilt doen. Haar vader daar in tegen ziet hoe moeilijk het is voor Anna om dit elke keer te moeten doen. Daarnaast zit Kate met een schuldgevoel richting haar familie. Ze ziet hoeveel haar ziek zijn haar familie kost. Dat wil ze niet meer.

De rechter heeft de partijen gehoord besluit met Anna te praten. In de rechtbank staan haar moeder en Anna recht tegenover elkaar. Haar moeder wilt maar niet luisteren, maar ze ziet wel dat Anna niet de waarheid spreekt waarom ze dit wilt. Haar broer komt binnen en vertelt de waarheid. Maar haar moeder wilt het niet horen. De rechter besluit om Kate zelf te spreken voordat ze een uitspraak doet. Wat zal de rechter zeggen? Is Anna medisch handelingsbekwaam of besluit de rechter dat ze haar zus moet helpen?

Mijn mening:
Het is een heftige film, die ik ondertussen meerdere keren heb gezien en elke keer weer lopen de tranen over mijn gezicht. Het blijft onroerend om te zien dat de ene kant van het gezin vecht voor haar eigen rechten en de andere kant van het gezin vecht om iemand in leven te houden. Vooral als diegene zelf niet meer wilt. Elke keer weer besef je dat het leven om zoveel meer dingen gaat dan om het bestaansrecht. Deze film laat zien wat het is om te moeten vechten voor je eigen rechten als een ander iets anders wilt.

Volgen Annika:

Mijn naam is Annika ik ben 24 jaar jong, ik heb een lichamelijke beperking (Cerebrale Parese). Er is veel gebeurd in mijn jonge leven. Zo ben ik onder andere gepest en volgens sommige mensen heb ik daar nog steeds last van en moet ik dringend geholpen worden. Volgens andere valt het allemaal wel mee en moet ik gaan leven. Tussen deze twee groepen probeer ik overeind te blijven en te kiezen voor wat voor mij het beste is. Bloggen helpt mij om het beter te overzien!

Laatste berichten van

Laat een reactie achter