Boek: Moedervlekken – Arnold Grunberg

geplaatst in: Recensies | 0
Bron: www.bol.com

Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: zijn specialiteit is suicide-preventie, hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet een van de Nepalese verzorgsters de deur open, gehuld in slechts een handdoek. De psychiater, die zich altijd aan het protocol houdt, wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren.
Kadoke is kinderloos, van middelbare leeftijd, maar niet onaantrekkelijk voor artsen in opleiding: hij heeft er menig weten te verleiden. Na opnieuw een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, lopen het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum.

Samenvatting:
Kadoke vindt de verzorgster van zijn moeder aantrekkelijk en kan zijn handen niet van haar afhouden. Hij stuurt haar smsjes waarin hij haar de liefde verklaart. Haar vriend leest de smsjes en komt verhaal halen bij Kadoke. Dat doet hij door hem in elkaar te slaan. Kadoke is verbluft en weert zich niet tegen de klappen, wat weer voor commentaar van zijn moeder zorgt. Kadoke is daarna de verzorgsters van zijn moeder kwijt, want ook de andere verzorgster wilt hem niet meer helpen en krijgt zelfs te horen dat hij niemand uit de Nepalese gemeenschap hoeft te vragen omdat ze er allemaal vanaf weten.

Daarom moet Kadoke, in ieder geval tijdelijk, zelf voor zijn moeder gaan zorgen. Maar dat valt nog niet mee, want zijn moeder wilt zich niet door hem laten verzorgen. Daarnaast moet hij ook nog werken. Hij is namelijk psychiater op de crisisdienst. Daarom moet hij af en toe ook nachtdiensten draaien. In een van zijn diensten ontmoet hij Michette. De crisisdienst is gebeld, maar ze geeft duidelijk aan niet opgenomen te willen worden. Toch besluit Kadoke dat wel te doen. Tijdens het overleg komt hij er achter dat ze haar daar weer hebben laten gaan omdat ze niets voor haar konden doen. Ze zat er niet op haar plek.

Het zit Kadoke niet lekker dat hij een vergissing heeft begaan en besluit bij Michette langs te gaan om excuus te maken. Eenmaal binnen beseft hij dat hij een volgende vergissing begaat. Michette dringt er bij hem op aan dat ze hem wilt kunnen bellen als ze denkt dat het niet goed gaat. Hoewel het tegen zijn principes is geeft hij haar toch zijn telefoonnummer. Een tijd later belt ze hem en vertelt hem dat ze zich niet goed voelt. Hij gaat kijken en beseft dat hij voor het blok gezet is. Kan hij deze vrouw wel helpen en wat moet hij met zijn moeder doen? Is hij wel een goede psychiater of bakt hij er niets van?

Mijn mening:
Het boekt leest heel moeilijk. In het begin snapte ik er dan ook helemaal niets van. Wie is wie en wie doet wat? Maar hoe verder het boek vorderde hoe duidelijker het werd. Maar ik bleef het lastig lezen vinden. Ik vond het ook best lastig dat het begin deels in het Engels geschreven is. Gelukkig was het niet heel moeilijk Engels en was het goed te volgen. Daarnaast weet ik niet zo goed wat ik van deze psychiater moet vinden. Ik zou hem in ieder geval niet willen, want volgens mij is deze zelf niet helemaal honderd en beïnvloed hij zijn patiënten niet in het positieve ook al ziet hij hun maar heel kort.

Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin

Volgen Annika:

Mijn naam is Annika ik ben 24 jaar jong, ik heb een lichamelijke beperking (Cerebrale Parese). Er is veel gebeurd in mijn jonge leven. Zo ben ik onder andere gepest en volgens sommige mensen heb ik daar nog steeds last van en moet ik dringend geholpen worden. Volgens andere valt het allemaal wel mee en moet ik gaan leven. Tussen deze twee groepen probeer ik overeind te blijven en te kiezen voor wat voor mij het beste is. Bloggen helpt mij om het beter te overzien!

Laatste berichten van

Laat een reactie achter