Ik heb psychosomatische klachten

geplaatst in: Psychosomatische klachten | 0

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak gevonden is. Daar kan van alles onder vallen zoals darmproblemen, pijn, vermoeidheid en andere ziektes. Hoeveel artsen je ook ziet ze kunnen de oorzaak niet vinden, terwijl je de klachten toch echt ervaart. Er wordt dan ook vaak gereageerd met de woorden ”het zit tussen je oren” of ”het is psychisch”. Mensen nemen dit soort klachten nog vaak te weinig serieus en het ergere is dat de mensen die de klachten ervaren het daarom ook minder serieus nemen. Want je zal je omgeving wel even bewijzen dat je het allemaal nog wel kan. Je blijft doorrennen en opeens lukt het niet meer.

Hulpverlening

Bron: www.weheartit.com

Cerebrale Parese
Naast deze klachten staat nog steeds mijn handicap. Een hoop van mijn klachten ervaren andere mensen met Cerebrale Parese ook. Daardoor vraag ik me met regelmaat af, hebben alle mensen met Cerebrale Parese ook psychosomatische klachten of horen mijn klachten gewoon bij de Cerebrale Parese of ben ik een uitzondering en heb ik beide? Ik hoop natuurlijk nog steeds te horen te krijgen het hoort allemaal bij de Cerebrale Parese, niet dat mijn klachten dan opgelost zijn, maar mensen roepen niet meteen meer ”het zit tussen je oren”. Zolang er maar een lichamelijke oorzaak gevonden kan worden vinden mensen het prima, maar alle andere diagnoses worden eng.

Maatschappelijk geaccepteerd
Waarom zijn ziektes die uit het brein komen nou zo eng? Daar zou ik graag antwoord op willen hebben. Ik kan me voorstellen dat het als eng ervaren wordt als iemand in een psychose zit, ze zijn dan onvoorspelbaar, een gevaar voor zichzelf en/of voor de omgeving. Maar de meeste ziektes die uit het brein komen zijn niet gevaarlijk, er valt zelfs goed mee te leven. Het moet alleen nog maatschappelijk geaccepteerd worden. Er valt namelijk nog beter mee te leven als de maatschappij het accepteert en het erkent. Want mijn moeheid gaat nooit meer over, net zoals mijn pijn en darmklachten. Het zou fijn zijn als de maatschappij dat accepteert en mij daarin steunt.

Puzzel
Ik ben namelijk niet gevaarlijk, ik heb alleen dingen in mijn leven meegemaakt die andere niet meegemaakt hebben. Maar deze situaties hebben er niet alleen voor gezorgd dat ik psychosomatische klachten heb ontwikkeld. Er is ook nog zo iets als erfelijkheid en er spelen ook andere oorzaken mee zoals het feit dat ik mijn klachten genegeerd heb. Je moet het zien als een puzzel, pas als alle stukjes passen ontwikkel je psychosomatische klachten, eerder niet. Ik had het misschien kunnen voorkomen, maar misschien ook niet. Ik moet daar niet bij stil staan omdat ik anders niet verder kan leven. Mijn klachten zijn er en daar zal ik mee moeten leren leven.

Diagnoses
Want ik zal nooit meer echt genezen. Ik zal alleen goed met mijn klachten kunnen omgaan. Daarvoor zijn een hoop dingen nodig zoals acceptatie en aanpassingen in mijn leven. Ik moet gaan zoeken naar hoe ik mijn leven zo in kan richten dat ik goed met mijn klachten kan omgaan. Dat ga ik niet leren in deze maand, dan zal ik echt langer in behandeling moeten gaan. Maar of ik dat op dit moment wil weet ik niet. Daar ga ik deze maand wel achter komen net zoals ik diagnoses te horen ga krijgen aan het einde van de maand. Eigenlijk is de uitspraak ”ik heb psychosomatische klachten” gevaarlijk, omdat ik het nog niet helemaal zeker weet. Het past alleen zo goed bij mij, ik moet dus nog even afwachten voordat ik het zeker weet.

Facebook | Instagram | Twitter

 

Volgen Annika:

Mijn naam is Annika ik ben 24 jaar jong, ik heb een lichamelijke beperking (Cerebrale Parese). Er is veel gebeurd in mijn jonge leven. Zo ben ik onder andere gepest en volgens sommige mensen heb ik daar nog steeds last van en moet ik dringend geholpen worden. Volgens andere valt het allemaal wel mee en moet ik gaan leven. Tussen deze twee groepen probeer ik overeind te blijven en te kiezen voor wat voor mij het beste is. Bloggen helpt mij om het beter te overzien!

Laatste berichten van

Laat een reactie achter