Omgaan met een depressie

geplaatst in: Psychosomatische klachten | 0

Misschien heb je de ”reclame” al eens voorbij zien komen. Ik zet reclame expres tussen aanhalingstekens, want het is niet echt een reclame, maar een bewustwording. Want heel veel mensen weten niet hoe mensen met een depressie zich voelen, wat er met hun gebeurd en vooral wat er aan vooraf gegaan is. Ik zie dat niet als een tekortkoming, maar als een zegen. Het lijkt me heerlijk om het niet te weten. Ik gun mensen dan ook dat ze het niet begrijpen. Het enige waar ik me aan stoor is de reacties, maar wat verwacht ik als mensen het niet begrijpen? Respect. Dat is namelijk wat ik voor jou ook heb!

Psychosomatisch klachten - algemeen

Negatieve reacties
Ik heb zelf met regelmaat met negatieve reacties te maken gehad. Ik was namelijk heel jong toen de problemen begonnen. Ik kreeg met regelmaat te horen dat ik niet wist waar ik het over had omdat ik nog maar een kind was. Ik was te jong voor serieuze problematiek. Ik voelde me onbegrepen en hield mijn mond maar, want aan deze opmerkingen had ik niks. Pas toen ik als volwassen hulp zocht vond ik begrip. Nu kan ik sommige mensen wel slaan omdat ze de signalen gemist hebben die ik als kind uitzond, want ik had veel baat gehad bij hulp op eerdere leeftijd. Maar dat was er niet en dat moet ik accepteren.

Vragen
Helaas zijn er nu nog steeds mensen die niet weten wat ze met mij aan moeten. Vrienden en familie weten niet of ze het onderwerp nou moeten vermijden of nergens anders meer over moeten praten. Ze vergeten dat ik nog steeds jongvolwassen wil zijn. Ik wil genieten van het leven, maar ik wil niet hoeven te zwijgen over mijn ziektes. Ik hoef het er niet de hele tijd over te hebben, maar ik merk echt wel dat mensen met vragen zitten. Ik probeer door het onderwerp aan te snijden mensen vragen te laten stellen. Helaas lukt dat niet altijd. Dan laat ik het bij die persoon zelf, ze komen vanzelf wel met hun vragen, desnoods via Whatsapp.

Ik zelf
Ik ben dan ook blij dat er meer aandacht komt voor mensen met psychische klachten. Maar ik moet wel zeggen dat ik twijfel over de spotjes op televisie. Een depressie is veel meer dan op bed liggen, jezelf afzonderen en een masker opzetten tijdens sociale gelegenheden. Het is vooral een gevecht met jezelf en met je omgeving. Je omgeving heeft vaak dondersgoed door dat het niet goed gaat, maar heb je het zelf ook door? Ik niet, ik had het niet door. Ik dacht dat het normaal was wat ik deed en dat ik eigenlijk heel gezond bezig was. Ik ben dan ook heel erg boos geweest op mijn omgeving toen zij zeiden dat het niet goed ging.

Ik wil …
Tegenwoordig heb ik het wel door. Ik heb daardoor ook nog beter door dat mijn omgeving het er moeilijk mee heeft. Ik vind het jammer dat ze daar niet met mij over praten, maar ik kan ze niet dwingen. Net zoals ik ze niet kan dwingen om met mij om te gaan. De mensen die mij uit de weg zijn gegaan door alle problemen weten niet wat ze missen en dat ga ik ze ook niet vertellen. Want ik richt mijn energie alleen nog maar op mensen die wel naar mij toe komen voor een gezellig praatje en die mij gewoon even die jongvolwassen laten zijn,  maar die er ook over kunnen praten. Dat zijn de mensen waar ik op het moment bij wil zijn!

Meer informatie over omgaan met een depressie, vind je hier!

Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin

Volgen Annika:

Mijn naam is Annika ik ben 24 jaar jong, ik heb een lichamelijke beperking (Cerebrale Parese). Er is veel gebeurd in mijn jonge leven. Zo ben ik onder andere gepest en volgens sommige mensen heb ik daar nog steeds last van en moet ik dringend geholpen worden. Volgens andere valt het allemaal wel mee en moet ik gaan leven. Tussen deze twee groepen probeer ik overeind te blijven en te kiezen voor wat voor mij het beste is. Bloggen helpt mij om het beter te overzien!

Laatste berichten van

Laat een reactie achter