Zelfstandig worden valt tegen

geplaatst in: Cerebrale Parese | 0

Nu het er steeds meer naar uit gaat zien dat ik het huis uit gaat (het gaat nog even duren) wordt het tijd om te gaan ontdekken hoe ik zo zelfstandig mogelijk kan worden. Ik heb het nu niet over mezelf verzorgen, maar vooral om de dingen die er omheen zitten. Zoals naar buiten willen en dan schoenen aan moeten trekken of wat te drinken willen maar het pak niet open krijgen. Ik weet dat een ergotherapeut mij zou kunnen helpen bij zulke zaken, maar een ergotherapeut moet de situatie bekijken en ik woon nog steeds thuis, dus echt goed kan ze het niet beoordelen. 

Bron: www.google.nl

Leerzaam
Ik ben aan het kijken hoeveel energie sommige dingen kosten, want ook dat hoort bij zelfstandig worden. Ik heb een paar weken achtereen amper energie gehad voor dingen. Dit kwam echt omdat ik dingen aan het uitproberen was en ernaast ook nog wat dingen op mijn schouders terecht kwam door de operatie van mijn moeder. Ik kwam van een koude kermis thuis, ik had het echt onderschat. Maar dat neemt niet weg dat het ontzettend leerzaam was, want nu heb ik een idee hoeveel energie sommige dingen kostten en daardoor kan ik weer aan de slag met het indelen van mijn dag.

Verdelen
Want dat ik niet in staat ben om op een ochtend mijn bed te verschonen, het huis te stofzuigen en mijn badkamer schoon te maken is mij al duidelijk. Dat mijn ouders het op die manier doen is hun pakkie-an. Ik ga het niet doen, gewoon omdat ik dan dagen bij moet komen. Een zwaardere activiteit op een dag is genoeg en er zullen dagen tussen zitten dat het mij niet zal lukken, dat is jammer, maar geen ramp. Ik zal later een bordje bij de deur zetten ”sorry voor de puinzooi, maar mijn energie is nou eenmaal ook een puinzooi”. Ik zal het met humor moeten benaderen dan komt het goed.

Keuzes
Naast het energie-technisch zwaar is om te ontdekken wat ik wel kan en wat ik niet kan is het ook op andere manieren zwaar. Want het levert nog wel eens keuzestress op. Er zijn zoveel hulpmiddelen dat ik geen idee heb wat nou precies voor mij werkt. Toch probeer ik er uit te komen. Soms door tips van andere, soms omdat ik weet dat sommige dingen voor mij niet werken. Het is soms uitproberen. Ik weet dat als je een ergotherapeut inschakelt de kans op een miskoop verkleint, maar de eerstelijns ergotherapie heeft vaak niet zo veel dingen om uit te proberen als in het revalidatiecentrum.

Dankbaar
Ik zal achter sommige dingen moeten komen door het uit te proberen. Dat is nou eenmaal zo. Toch heb ik nog niet echt dingen gevonden waarbij ik heel hard twijfel. Het enige is dat ik sommige dingen nog niet kan aanschaffen omdat we hier geen plaats er voor hebben of omdat het op maat moet. Dat soort dingen houd ik in mijn achterhoofd (ik schrijf het op) en bekijk het op het moment dat ik het huis uitgaat. Ik ben in ieder geval blij dat ik de kans heb om het uit te proberen en te ontdekken. Dat scheelt straks weer een hoop energie die ik kan besteden aan het inrichten van mijn huis!

Wil je alsjeblieft mijn enquête invullen?

Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin

Volgen Annika:

Mijn naam is Annika ik ben 24 jaar jong, ik heb een lichamelijke beperking (Cerebrale Parese). Er is veel gebeurd in mijn jonge leven. Zo ben ik onder andere gepest en volgens sommige mensen heb ik daar nog steeds last van en moet ik dringend geholpen worden. Volgens andere valt het allemaal wel mee en moet ik gaan leven. Tussen deze twee groepen probeer ik overeind te blijven en te kiezen voor wat voor mij het beste is. Bloggen helpt mij om het beter te overzien!

Laatste berichten van

Laat een reactie achter