Wajong is luxe?

geplaatst in: Cerebrale Parese | 4

De laatste tijd is het met regelmaat in het nieuws. Iedereen heeft er een mening over. Iedereen (zeker mensen zonder beperking) denkt te snappen hoe het zit. Iemand die in de Wajong zit is lui, wil niet werken, vindt de Wajong veels te makkelijk. Serieus? Ik kan zo kwaad worden op die mensen. Want nee, ik ben niet lui, ik wil absoluut werken, maar krijg de kans niet. De Wajong is alles behalve makkelijk met alle regels en wetten. Ik gun het niemand om afhankelijk te zijn van de overheid. Net zoals dat ik het niemand gun om gehandicapt te zijn. Deze twee ben ik wel. 

Wij (Wajongers) worden in 2018 gekort op onze Wajong. Op dit moment krijgt iedereen die nog maar iets van arbeidsvermogen heeft 75% van het minimumloon. Vanaf 2018 is dat nog maar 70%. Iets wat op zich niet zo erg zou zijn, maar als ik nu geld zou verdienen met een ”echte” baan dan betekend dat dat eerst het geld wat ik verdien verrekent wordt met mijn Wajong. Als er dan nog Wajong over is dan krijg ik dat maanden later alsnog op mijn rekening gestort. Dat ik daardoor in de problemen kan komen met mijn vaste lasten is niet het probleem van de overheid. Even een rekenvoorbeeld.

Stel dat ik € 550 verdien bij een baas.
Mijn uitkering is (misschien) € 800.
Dan krijg ik nog € 250 op mijn rekening.
Het minimumloon is (geen idee) € 1.300.

Ik kom dus nooit maar dan ook nooit aan het minimumloon omdat de overheid bepaald heeft dat ik maar 75% en straks maar 70% nodig heb om van te leven. Waarom is er dan een minimumloon ingesteld? Ik snap het niet. Ik moet volledig gaan werken om er voor te zorgen dat ik misschien het minimumloon kan krijgen. Maar dat kan ik helemaal niet. Het UWV verwacht dat ik 4 uurtjes per dag kan werken, voor misschien 3 à 4 dagen per week. Daar kan je nooit genoeg geld mee verdienen zodat je aan het minimumloon kom. Hoe graag ik ook zou willen. Het betekend alleen dat ik mezelf over de kop moet gaan werken.

Dan gaan we krijgen dat ik ziek word, uitval en misschien zelfs wel meer arts bezoeken moet gaan afleggen, moet revalideren, medicijnen moet gaan gebruiken. Je snapt natuurlijk wel wie dat mag gaan betalen. Juist de maatschappij. Dus als jij beweer dat ik profiteer van de overheid dan vraag ik jou hoe jij je met 75% van het minimumloon zou redden? Niet is geen optie. Bij je ouders blijven wonen ook niet. Je moet het redden. Je hebt geen keuze. Want je krijgt echt geen honderd procent zonder ernstig ziek te zijn. Dit is hoe de maatschappij werkt en dat vindt jij prima totdat het jou overkomt.

Begrijp me niet verkeerd. Ik zou het helemaal prima vinden dat de overheid zou zeggen. Annika je kan ongeveer 25% werken, dus je krijgt 75% van het minimumloon. Als je dan werkt en je verdient meer dan 25% van het minimumloon dan houden we het verschil in. Het minimumloon hebben we nodig om te leven en daar boven is luxe. Dan zou ik me gemotiveerd voelen om te werken, dan zou ik het gevoel hebben dat ik volwaardig ben in deze maatschappij. Op deze manier voel ik mij gestraft omdat ik gehandicapt ben. Iedereen die zegt dat dit aanstellen is weet niet hoe het is om van 75% rond te moeten komen!

Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin

Volgen Annika:

Mijn naam is Annika ik ben 24 jaar jong, ik heb een lichamelijke beperking (Cerebrale Parese). Er is veel gebeurd in mijn jonge leven. Zo ben ik onder andere gepest en volgens sommige mensen heb ik daar nog steeds last van en moet ik dringend geholpen worden. Volgens andere valt het allemaal wel mee en moet ik gaan leven. Tussen deze twee groepen probeer ik overeind te blijven en te kiezen voor wat voor mij het beste is. Bloggen helpt mij om het beter te overzien!

Laatste berichten van

4 Responses

 1. Echica

  Ongeveer 800 euro lijkt voor een mens die gewoon alles kan doen veel, wij hoeven volgens hun niet te werken want wij krijgen toch geld, maar stel iemand wilt juist werken met wajong.
  Ten eerste is het verstandig om je wajong te houden, je mag maar iets van 100 meer verdienen anders moet je uit de wajong, hoeveel plezier doe jij daar iemand nou mee door maar 100 euro extra te krijgen op je wajong. Oké als je werk leuk is is dat natuurlijk een ander verhaal, maar werken op deze manier is dat leuk en motiverend voor die 100 euro dat weet ik niet.

  • Annika

   Inderdaad. Ik was een paar jaar geleden ook dolgelukkig met € 800. Ik dacht dat ik alles kon doen. Totdat mijn vaste kosten meer en meer werden en ik het huis uit wilde. Toen besefte ik dat het niet eerlijk is. Ik wil echt nadenken over werk en het zal me vast lukken om te gaan werken. Ik hoop alleen dat het niet betekend dat ik mijn recht op de Wajong verlies.

   • Echica

    Volgens mij is dat in vele gevallen niet het geval, het is de bedoeling dat je de wajong behoudt met werk en hiervoor krijg je dus een stukje geld ( waar je dus werkt) of je dan gekort wordt dat weet ik niet precies. Maar volgens mij mag je iets van 100 bij verdienen als dit aangegeven is bij het UWV.

    • Annika

     Dat is niet mijn ervaring met het UWV. Ik heb altijd alles wat ik verdien moeten inleveren, pas als ik boven mijn Wajong kwam mocht ik wat houden. Misschien dat het ondertussen veranderd is, maar dat weet ik niet.

Laat een reactie achter